You are currently viewing Kolin ainutlaatuinen luonto
Kolin maisemaa

Kolin ainutlaatuinen luonto

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Kolin kansallispuisto tarjoaa upean näkymän Suomen tunnetuimpaan kansallismaisemaan. Tämä luonnon helmi sijaitsee Pohjois-Karjalan maakunnassa ja on monipuolinen yhdistelmä kumpuilevia vaaroja, vanhoja metsiä, reheviä lehtoja, karuja kallioita ja kirkkaita vesiä. Täällä voit kokea kaikkea mitä luonto antaa –  monimuotoisuuden ja ainutlaatuiset maisemat.

Kolin vaarojen huipuilta avautuu henkeäsalpaava näkymä yli Pielisen, Suomen neljänneksi suurimman järven. Vaarojen laet ovat karuhkoja, kun taas varjoisilla rinteillä kasvaa vanhoja kuusikoita ja koivikkoja. Laaksojen alarinteillä taas rehottavat varjoisan kosteat lehdot. Kolin kansallispuistossa on vuosien mittaan havaittu ainakin 4078 eliölajia, mikä tekee siitä yhden monimuotoisimmista kansallispuistoista Suomessa.

Kolin alueen kallioperä on myös mielenkiintoinen. Kolin vaarajono sijaitsee kahden eri-ikäisen kallioperäalueen rajalla. Itäpuolella on Suomen vanhinta, yli 2,6 miljardia vuotta vanhaa kallioperää, joka koostuu pääosin graniittigneissistä. Länsipuoli taas on nuorempaa liuskekiveä, joka Kolilla koostuu pääasiassa kovasta kvartsiitista. Näitä kallioperiä leikkaavat tummat magmakivilajien juonet, jotka ovat muinaisten tulivuorten laavan jähmettyneitä ulostulokanavia. Kolin alueen kallioperä mullistui tuliperäisen saariston työntyessä mantereen päälle noin 1,9 miljardia vuotta sitten. Tämän seurauksena syntyi Karelidien vuoristo, joka myöhemmin rapautui nykyisiin mittoihinsa. Vain kovin kiviaines, kvartsiitti, on jäänyt jäljelle. Ukko-Koli, vaarajonon ja koko Etelä-Suomen korkein kohta, kohoaa 347 metriä merenpinnan ja 253 metriä Pielisen pinnan yläpuolelle.

Jääkauden vaikutus näkyy myös Kolin kallioissa, jotka ovat silottuneet ja pyöristyneet. Kolin alueen vallitseva maalaji on moreeni. Kansallispuiston läheisyydestä löytyy jääkauden aikaisia moreenimuodostumia, kuten kumpumoreeneja ja drumliineja. Pielisen itäpuolella, Pielisellä, on noin 13 kilometrin mittainen saarina näkyvä harjujakso, joka on muodostunut viimeisen jääkauden sulamisvaiheessa jäätikön reunan läheisen railon pohjaan. Tämä hiekkarantainen saarijono on valtakunnallisesti merkittävä harjuluonnon suojelukohde.

Koli on myös arvokas lehtokohde, jossa kasvaa rikas ja ainutlaatuinen kasvillisuus. Täällä voit tavata harvinaisia ja vaativia lajeja, kuten neidonkenkää, tikankonttia ja myyränporrasta. Metsät tarjoavat suojaa monille eläinlajeille, kuten liito-oraville, hirville ja majavoille.

Vastaa